Висвітлення єврейського питання в Російській імперії у роки Першої світової війни на шпальтах часопису "Киевлянин" - Безаров, Олександр Троянович (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, 2024)
Проаналізовано публікації у відомому консервативному виданні Російської імперії з приводу єврейського питання упродовж 22 липня 1914 р. — 1 березня 1917 року. Доведено, що єврейська проблематика, особливо єврейське питання, були актуальними темами на шпальтах щоденного часопису. Зазначено, що власне єврейське питання стало окремим предметом для політичних і філософських міркувань редактора «Киевлянина», депутата IV Державної думи В. В. Шульгіна, які, на думку автора статті, не вирізнялися стрункістю ідей. З одного боку, лідер «прогресивних націоналістів» у Державній думі виступав за емансипацію російських євреїв, але з другого — вважав її «милістю росіян». В. В. Шульгін справедливо критикував самодержавство за непослідовність у політиці з єврейського питання, але водночас був не впевнений у тому, що росіяни «витримають рівноправність євреїв». Проте, незважаючи на деякі розбіжності у поглядах консерваторів на єврейське питання, що пов’язувалися із подіями Першої світової війни, «Киевлянин» навіть в останні роки існування монархії Романових залишався впливовим консервативним часописом, на шпальтах якого проблема рівноправності євреїв розглядалася крізь призму «російського питання», а саме, питання про місце та роль росіян у повоєнній Російській державі.
Keywords: євреї, єврейське питання, Перша світова війна, Російська імперія, В. В. Шульгін, А. І. Савенко, прогресивні націоналісти.