ТОПОГРАФО-ГЕОДЕЗИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МОНІТОРИНГУ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ (НА ПРИКЛАДІ ПІВНІЧНОЇ ЧАСТИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОГО РАЙОНУ) - Косар, Юрій Іванович (Чернівецький національний університет імені Ю.Федьковича, 2023)
У роботі визначено класифікаційні ознаки виокремлення надзвичайних ситуацій. Узагальнено основні вимоги до точності геодезичного і топографічного забезпечення. Проаналізовано сучасний стан геодезичного забезпечення на території Чернівецького району. Здійснено оцінку впливу стихійного лиха на території району – переважно це паводки. Досліджено особливості виконання геодезичних вишукувань довкола водних об’єктів. Прив’язано картографічні матеріали та супутникові зображення для формування заходів із запобігання затоплень територій
ТОПОГРАФО-ГЕОДЕЗИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МОНІТОРИНГУ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ (НА ПРИКЛАДІ ПІВНІЧНОЇ ЧАСТИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОГО РАЙОНУ)
Останнім часом надзвичайні ситуації стали супроводжувати нас щодня. Населення піддається колосальному стресу внаслідок воєнних дій, переселення, вибухів, втрати близьких і рідних. Такі події унеможливлюють нормальні умови та діяльність людей. Існують надзвичайні ситуації природного і техногенного характеру, запобігання яких стало загальнодержавною проблемою і є одним з найважливіших завдань органів виконавчої влади і управління усіх рівнів. Ще одним важливим завданням цивільної оборони став захист населення від наслідків надзвичайних ситуацій різних типів. Вплив надзвичайних ситуацій на психологічний стан людини є дуже вагомим фактором для якісного виконання завдань роботодавця, а також задоволення власних потреб. Жертвами надзвичайної ситуації є не лише особи які безпосередньо постраждали, а й люди, які стали свідками цієї події. Також існує таке поняття, як “віртуальна” жертва. Це поняття ґрунтується на тому, що людина стала свідком надзвичайної ситуації внаслідок транслювання її засобами мас-медіа. Ця тема є актуальною, адже велика кількість людей змушені працювати в періоди, коли стаються надзвичайні ситуації, і, саме це руйнує психологічний стан людей. Аби захистити людей від наслідків надзвичайної ситуації розробляються заходи, які неможливі без точного визначення їх положення, без картографування зони лиха, й усунення їх наслідків із застосуванням сучасних геодезичних підходів.
Keywords: моніторинг надзвичайних ситуацій, топографогеодезичне забезпечення, картографічний метод дослідження, геодезичні вишукування