БОРОТЬБА ЗА ПОКУТТЯ ТА ПОЛЬСЬКО-МОЛДАВСЬКА ВІЙНА 1506-1510 рр. - Балух, Олексій Васильович (Вісник Маріупольського державного університету. Серія: Історія. Політологія., 2021)
У статті розглядаються питання політичної приналежності Покуття – спірної території між Польщею та Молдавією наприкінці XV– на початку XVІ ст. У роки правління Стефана ІІІ (1457–1504) та Богдана ІІІ (1504–1517) ці території, в тому числі й Буковини, стають ареною протистояння могутніх держав – Османської імперії, Польщі, Угорщини та Молдавії, а також запеклих польсько-молдавських збройних сутичок у 1506-1510 рр. Для Польщі молдавські землі були своєрідною буферною зоною від турків, для Туреччини – представляли значний інтерес через свої оборонні споруди, а саме Сучавську та Хотинську фортеці.
THE STRUGGLE FOR POKUTTYA AND THE POLISH-MOLDOVAN WAR 1506-1510
Keywords: Північна Буковина, Покуття, Стефан III, Богдан ІІІ, Молдавія, Польща, Угорщина, Османська імперія.