Основи мовознавчих досліджень : модульний курс - Кульбабська, Олена Валентинівна; Шатілова, Наталія Олександрівна (Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2016)
Призначення посібника – надати допомогу студентам-філологам у написанні курсових і дипломних робіт з актуальних проблем українського мовознавства, у підготовці до друку наукових статей і тез доповідей, рефератів, а також рецензій на наукові та навчально-методичні праці, ознайомити з методологічними засадами наукового пізнання і творчості, практикою пошукової роботи в бібліотеках й Інтернет-джерелах, архівах, музеях, науково-дослідних установах України. Представлений у посібнику блок лекційних, практичних та самостійних занять допоможе студентам сформувати необхідні навички писемного наукового мовлення, розвинути їх у професійній діяльності та вдосконалити вміння створювати власні наукові тексти; кваліфіковано оволодіти понятійним апаратом, методикою виконання та оформлення науково-дослідної роботи; успішно захистити дипломну роботу і бути готовим до подальших творчих наукових пошуків. Сформований термінологічний словник науковця-початківця під рубрикою „Nota bene”, різноманітні вправи та завдання стануть у пригоді на практичних заняттях і в процесі організації самостійної роботи. Для студентів першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти й викладачів, які організовують навчальну роботу з курсів „Основи мовознавчих досліджень”, „Вступ для спеціальності”, „Науково-дослідна робота студентів”, „Науковий семінар”, „Написання наукової роботи”.
Keywords: методологічні засади наукового пізнання, науково-дослідна робота, кваліфікаційна робота, бакалавр, магістр, теоретична база, ілюстративний матеріал, захист курсової та дипломної роботи, академічна доброчесність.