Еволюція методів та інструментів проєктного менеджменту в умовах нової управлінської турбулентності - Галушка, Зоя Іванівна (My University, 2025)
статті досліджено еволюцію методів і інструментів проєктного менеджменту в контексті нової управлінської турбулентності, що характеризується високою нестабільністю, фрагментарністю регуляторного середовища, цифровою асиметрією та зміною соціальних структур команд. Підкреслено, що класичні методи, засновані на послідовному плануванні, контролі та управлінні за «залізним трикутником», дедалі більше втрачають ефективність у складному BANI-середовищі. У таких умовах ефективність проєкту визначається не лише формальними показниками виконання, а й функціональними характеристиками - адаптивністю, цінністю для стейкхолдерів, соціальним впливом та сприянням сталому розвитку. Проаналізовано трансформацію методологічних підходів - від лінійних і технократичних до інтегрованих, міждисциплінарних. Аргументовано доцільність поєднання управлінських наук, поведінкової економіки, когнітивістики та кібернетики як інтелектуальної основи нового типу проєктного управління. Поведінковий підхід дозволяє краще розуміти реакції команд у стані невизначеності, вплив когнітивних спотворень на прийняття рішень та соціальну динаміку. Когнітивістика забезпечує розуміння механізмів обробки інформації та навчання в реальному часі. Кібернетичний підхід дозволяє моделювати адаптивні системи, що функціонують у динаміці зворотного зв’язку. Окрему увагу приділено аналізу цифрових інструментів нового покоління- платформ управління на основі штучного інтелекту, візуальних систем організації знань і спільної роботи, аналітичних рішень на основі прогнозної аналітики. Показано, що ці інструменти змінюють логіку управління термінами, ресурсами та командною взаємодією. Наведено порівняльну характеристику популярних сучасних інструментів (Jira, ClickUp, Asana, Notion, Miro, Monday.com, Forecast, ClickUp AI), їхніх функціональних можливостей, переваг та обмежень. Сформульовано висновок про необхідність перегляду усталених управлінських практик з урахуванням нової реальності, що вимагає когнітивної гнучкості, постійного навчання, здатності до переосмислення ризиків та створення соціально значущої цінності. Запропоновано методологічну перспективу подальших досліджень у межах синтетичної наукової парадигми управління проєктами.
THE EVOLUTION OF PROJECT MANAGEMENT METHODS AND TOOLS IN THE CONTEXT OF NEW MANAGERIAL TURBULENCE
Keywords: Проєктний менеджмент, BANI-середовище, адаптивність, цифрові інструменти, управлінська турбулентність, міждисциплінарний підхід, поведінкова економіка, когнітивне управління.