Виховання у дітей старшого дошкільного віку моральних почуттів засобами українського фольклору - Мицканюк, Любов Миколаївна (My University, 2023)
Тема кваліфікаційної роботи «Виховання моральних почуттів у дітей старшого дошкільного віку засобами українського фольклору». Названа проблема магістерського дослідження вивчалась теоретично та досліджувалась емпірично. Результати роботи висвітлено у двох розділах та висновках. На теоретичному рівні обґрунтовано питання щодо необхідності розвитку моральних почуттів у дошкільників засобами українського фольклору: проаналізовано стан вивчення досліджуваної проблеми у психолого-педагогічних дослідженнях, розкрито сутність морального виховання дітей дошкільного віку, вивчено вплив народознавчих засобів на виховання моральних почуттів у дітей старшого дошкільного віку. Для розв’язання практичних завдань дослідження підібрано методи та методики констатувального педагогічного експерименту. Здійснено аналіз рівнів сформованості моральних почуттів у дітей за визначеними заздалегідь критеріями. Розроблена програма виховання моральних почуттів у дітей старшого дошкільного віку на етапі формувального експерименту, ефективність якої перевірено на контрольному етапі.
Keywords: моральні почуття, український фольклор, педагогічна теорія та практика, старший дошкільник, навчальна діяльність.