Організаційний механізм управління відходами аграрного сектору в умовах еколого-економічного зростання - Євчук, Христина-Ірина (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
Дисертаційна робота присвячена дослідженню та розробці теоретикометодологічних підходів, методичних засад та практичних рекомендацій щодо удосконалення механізму управління відходами виробництва продукції сільського господарства на основі їх наукового обґрунтування. У роботі досліджено теоретичні підходи до розкриття сутності сільського господарства та його значення, як однією з провідних галузей, у структурі національної економіки, що відіграє важливу роль у забезпеченні населення планети продуктами і створенні нових робочих місць. Проте одним із ключових викликів сучасного сільськогосподарського комплексу є проблема утворення відходів, управління ними та потребує замкнутого циклу у процесі виробництва, споживання, мінімізації відходів, переробка, вторинне використання, зменшення негативного впливу на природне середовище, тобто йдеться за циркулярність економіки.
Keywords: аграрний сектор; цілі сталого розвитку; зелена економіка; еколого-економічне зростання; фермерські господарства; економіко-екологічна безпека; відтворювані джерела енергії; державне регулювання відходами; інституційна спроможність; стратегія; організаційний механізм; інноваційний розвиток; євроінтеграція