Сучасні трансформаційні процеси Тернопільської обласної системи розселення та їх вплив на просторовий розвиток - Салій, Михайло (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Дисертаційна робота присвячена дослідженню трансформаційних процесів Тернопільської обласної системи розселення, її функціонування та впливу на просторовий розвиток транспортної мережі, соціальної інфраструктури, культурної та природоохоронної спадщини та розвитку туризму, фінансової спроможності громад та інших аспектів соціального та економічного становлення регіону. У роботі досліджено вплив трансформаційних процесів, що відбуваються в останні роки в Тернопільській обласній системі розселення, а також її районних (Тернопільській, Кременецькій та Чортківській) та локальних (усі територіальні громади) на просторовий розвиток найбільш значущих сфер соціальної сфери (інфраструктури). Детально проаналізовано трансформаційні процеси в кожній районній системі розселення, що дозволило отримати обґрунтовані висновки про їх вплив на функціонування транспортної, освітньої, медичної мережі, соціальної сфери (інфраструктури), туристично-рекреаційної та природоохоронної діяльності, фінансової спроможності розвитку громад. Розроблено рекомендації для їх вирішення.
Keywords: Тернопільська область; децентралізація; адміністративно-територіальний устрій; територіальна громада; система розселення; міграції населення; внутрішньопереміщенні особи (ВПО); типи поселень (топографічні, генетичні, функціональні); ГІС-технології (QGIS); туристично-рекреаційна діяльність; природоохоронна діяльність; соціальна сфера (освіта, медицина, транспорт); регіональний та просторовий розвиток; регіональне управління (регіональний менеджмент); геодезичне забезпечення