стаття - ЛЯСОТА, ТЕТЯНА; ЗАВГОРОДНЯ, ТЕТЯНА; ДОРОНІНА, ТЕТЯНА (My University, 2022)
У статті проаналізовано роль ЮНЕСКО у формуванні сучасної концепції здорового молодого покоління. Автори визначили, що проблеми рівня викладання фізичного виховання і спорту в закладах освіти, визначення важливості занять населенням, зокрема, дітей та молоді фізичною активністю і спортом, моніторинг якості освітніх послуг у закладах освіти та перспективи вирішення проблем у регіонах світу знаходять системну увагу зі сторони ЮНЕСКО. Наголошено, що саме координація розвитку фізичного виховання та спорту для прогресу людства стала метою Міжнародної хартії фізичного виховання і спорту, у якій проголошено право кожної особи на доступ до фізичного виховання та спорту. Акцентується, що в розвитку фізичної культури та спорту, що реалізується у прийнятті відповідних нормативно-правових актів, забезпеченні матеріальної підтримки, а також використанні інших засобів заохочення і стимулювання, згідно з положеннями хартії, повинні бути зацікавлені як державні органи всіх рівнів, так і неурядові організації. Зроблено висновки, що основними документами організації є опитування щодо якісних і кількісних показників освітніх послуг сфери фізичного виховання та спорту, визначення проблем і шляхів їх вирішення, зокрема, заснування тематичних проєктів.
Keywords: діти і молодь, опитування,проєкти, спорт, фізичне виховання, ЮНЕСКО