Сучасні реалії ризик-менеджменту в страхових компаніях - Федишин, М.П.; Попова, Л.В.; Верещагіна, О.Ю. (Електронний науково-практичний журнал «Інфраструктура ринку», 2021)
У статті розглянуто особливості ризик- менеджменту у сучасних страхових компаніях, механізм його здійснення та проблеми оцінки ризиків. Указано на важливість держави у проведенні контролю за фінансовою діяльністю компаній. Акцентовано увагу на важливості реалізації ризик-орієнтованого підходу, який забезпечить оцінку потенційних ризиків та їх виявлення на ранній стадії для своєчасної подальшої комунікації чи вжиття відповідних заходів. Розглянуто концепцію інтегрованого управління ризиком. Проведено аналіз фінансових показників страхової компанії СК ARX як одного з лідерів рейтингу компаній на ринку. У цій страховій компанії велику увагу приділено ризик-менеджменту, зокрема створено департамент ризик-менеджменту, який відповідає за ідентифікацію, аналіз та оцінку ризиків. Запропоновано активне використання стрес-тестування як важливого етапу побудови системи ризик-менеджменту. На основі проведеного дослідження наголошено на актуальності аналізованої теми, необхідності докладнішого дослдження в рамках цього питання з використанням аналітичного матеріалу.
Keywords: страховий ринок; страхова компанія; ризик; ризик-менеджмент; інтегроване управління; департамент ризик- менеджменту; стрес-тестування