Аналіз впливу соціальних стереотипів, відтворених засобами масової комунікації, на масову свідомість - Доскач, Світлана Сильверстівна (Чернівці: Чернівец. нац. ун-т, 2022)
Сучасна людина живе в інформаційному просторі, який більшою або меншою мірою впливає на неї, зокрема, на її свідомість. Створені і поширені інформаційними джерелами повідомлення, створюють у масовій свідомості стереотипізовані уявлення. Стереотипи відіграють визначальну роль, так як впливають на засвоєння інформації, формують уявлення про соціальні явища, оточуючих людей, соціальні факти події, суспільство в цілому. Актуальним постає питання про джерела, витоки, умови поширення стереотипів у суспільстві, а також їх сприйняття і відображення у свідомості людини.
Соціальні стереотипи створюються і поширюються засобами масової інформації. Джерелами стереотипу є психологічні складові, що полягають у процесах узагальнення, схематизації власного і чужого досвіду. Механізмами стереотипів є відтворення інформації через створення протилежних образів, зв’язки та персоніфікацію. Стреотипізовані уявлення носять масовий характер, але їх відображення полягає у впливі на розумові, духовні надбання та проявляються у поведінці та діях людей. Соціально-психологічна природа та потенціал стереотипів визначається їх походженням у суспільних умовах.
Keywords: Інформаційне середовище, засоби масової комунікації, стереотипи