Вплив організації митних пунктів та пунктів пропуску на розвиток міжнародного туризму (на прикладі міжнародного автомобільного пункту пропуску “Мамалига-Крива”) - Белінський, Дмитро Станіславович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджено роль та значення ефективної організації роботи митних пунктів як стратегічного фактору розвитку міжнародного туризму. Проаналізовано сучасний стан та пропускну здатність міжнародного автомобільного пункту пропуску (МАПП) «Мамалига-Крива», що розташований на українсько-молдовському кордоні. Обґрунтовано необхідність впровадження інноваційних технологій (цифровізація митних процедур, система «єЧерга») та модернізації інфраструктури для підвищення комфорту туристів. Доведено, що оптимізація роботи пункту пропуску безпосередньо сприяє зростанню туристичного іміджу регіону та зміцненню міждержавних економічних зв’язків.
Keywords: міжнародний туризм, пункт пропуску, митний контроль, прикордонна інфраструктура.