ФІЛОСОФІЯ МИСТЕЦТВА В ДИСКУРСАХ НЕОКАНТІАНСТВА: ПАРАДИГМАЛЬНІ ВАРІАЦІЇ - Бурлака, Станіслав Степанович (My University, 2023)
Мета даної роботи полягає в осмисленні сутності та специфіки мистецтва, дослідження шляху розвитку естетичних категорій неокантіанства в науку про цінності та їх проблематику, уточненні порівняльних характеристик естетичних та методологічних напрацювань марбурзької та баденської шкіл, дослідження ідейно-світоглядних джерел філософії мистецтва, що сприяли її зародженню та розвитку як сучасного творчого простору. В першому розділі проводиться визначення поняття та осмислення феномену мистецтва; аналіз мистецтва як естетико-інтелектуального пізнання світу; дослідження виникнення і ґенези філософії мистецтва. В другому розділі розглядається та досліджується пізнавальний потенціал мистецтва в марбурській школі; кореляція цінностей і знання в філософії мистецтва; особливості естетичних категорій в контексті методологічного раціоналізму. В третьому розділі досліджується специфіка розробки теорії цінностей баденської школи та трансформування аксіології у філософську науку. Результатом проведеної роботи стало розкриття теоретичних засад мистецтва як цілісного естетико-інтелектуального пізнання світу; аналіз мистецтва як феномена культури і визначення зв’язків з іншими сферами культури; аналіз і порівняння особливостей філософії мистецтва марбурзької і баденської шкіл, а також визначення основних пріоритетів в їх методичних розробках; виокремлення значення цінностей для формування аксіології.
Keywords: Філософія мистецтва, неокантіанці, аксіологія, естетика