Тарабузан Т.Р. Виховна і духовно-просвітницька спадщина західних Отців Церкви IV-V ст. (методологічний аспект) - Тарабузан, Тарас Русланович (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
В магістерській роботі розглядається низка питань, пов’язаних з висвітленням і комплексною характеристикою виховної і духовнопросвітницької спадщини західних (латинських) Отців Церкви IV-V ст. – тобто, святоотечеської літератури періоду «Зрілої патристики». Стрижнева проблематика, яка аналізується, присвячена методологічним аспектам, котрі в ту епоху розроблялись провідними патристами. Крім того, в роботі так само визначаються й вивчаються витоки, світоглядні пріоритети і жанрові особливості латинських патристичних творів, орієнтовані значною мірою на євангельські ідеали, які відігравали архетипну роль. Так само в магістерській роботі аналізується процес формування та становлення святоотечеської дидактичної традиції, котра на Заході в часи перших Вселенських Соборів стала домінуючою. Окрема увага приділяється аспектам і тенденціям, притаманним педагогічній складовій, присутній в творах провідних патристів епохи – Св.Амвросія, єпископа Медіоланського, Св. Ієронима Стридонського, Св.Августина Аврелія, єпископа Гіппонського та Римського первосвященника Лева Великого.
Keywords: християнська педагогіка; латинська дидактика; західні Отці Церкви; патристична методологія; виховний процес