Аналіз туристичних потоків і пропозицій українських туроператорів до Чорногорії. - Холявчук, Марія Ігорівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Актуальність теми кваліфікаційної роботи є наслідком зростання інтересу українських туристів до чорногорських напрямків, динамічного розвитку туристичної галузі країни та необхідності вдосконалення туристичних продуктів відповідно до сучасних ринкових тенденцій. У роботі визначено передумови розвитку туризму в Чорногорії, проаналізовано динаміку туристичних потоків, прибуття та ночівель у ключових туристичних центрах країни, досліджено обсяги міжнародних туристичних доходів та їх вплив на економіку. Особлива увага приділена вивченню туристичних продуктів українських туроператорів, що пропонують подорожі до Чорногорії, а також аналізу внутрішніх пропозицій чорногорських туристичних компаній. Результати дослідження дозволили визначити основні тенденції розвитку туристичного сектору Чорногорії, визначити місце України серед ринків, що формують попит, а також виділити ключові напрямки для вдосконалення продуктів туроператорів та підвищення конкурентоспроможності чорногорського туристичного сектору на українському ринку. Отримані висновки можуть бути використані в подальших наукових дослідженнях, у практичній діяльності туристичних компаній, а також для формування стратегій розвитку туризму між Україною та Чорногорією.
Keywords: туризм, туристичні потоки, Чорногорія, туроператори, туристичні прибуття, ночівлі, туристична пропозиція.