Формування соціально-ціннісних орієнтацій студентів в закладах вищої освіти України - Молодянова, Оксана Федорівна (My University, 2024)
У роботі досліджено процес формування соціально-ціннісних орієнтацій студентів у ЗВО України; обґрунтовано актуальність виховання соціально-ціннісних орієнтацій, адже в умовах сучасних суспільних викликів особливого значення набуває підготовка молоді, здатної до конструктивної соціальної взаємодії. В роботі розкрито сутність понять «соціальні цінності» та «соціально-ціннісні орієнтації», проаналізовано їх особливості. У дослідженні визначено основні педагогічні умови формування соціально-ціннісних орієнтацій: створення виховного середовища; змістове й організаційне забезпечення виховної роботи, спрямованої на розвиток навичок соціальної взаємодії, конструктивного діалогу та формування соціально схвалюваних позицій. Розроблено методичний інструментарій, який дозволяє інтегрувати ціннісні засади у навчальний та позанавчальний процеси.
Keywords: цінності; соціальні цінності; соціально-ціннісні орієнтації; гуманізм; толерантність