ЗАСТОСУВАННЯ УФ-МУТАНТНОЇ КУЛЬТУРИ RHODOTORULA MINUTA В ТЕХНОЛОГІЇ БІОІНКАПСУЛЯЦІЇ ЖИВИХ КОРМІВ - Демчук, Галина Михайлівна (My University, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена оцінці впливу УФ-опроміненої культури Rhodotorula minuta на каротиноїдний профіль та проантиоксидантний статус Daphnia magna в умовах біоінкапсуляції. Встановлено, що УФ-опромінення індукує підвищення рівня торуліну й торулародину у біомасі R. minuta на 8 добу культивування. Інкапсуляція D. magna УФ-опроміненою культурою R. minuta приводить до підвищення концентрації досліджуваних каротиноїдів впродовж експерименту. Встановлено збільшення чисельності інкапсульованої D. magna на 37% порівняно з контролем на 16-у добу вигодовування. Вміст карбонільних похідних та ТБК-активних продуктів в гомогенатах D. magna, що отримували УФ-опромінену культуру, вищий у порівняні з контролем протягом усього терміну експерименту. Рівень активності супероксиддисмутази у гомогенатах D. magna, які протягом 16 діб інкапсулювали УФ-опроміненою біомасою дріжджів R. minuta, удвічі перевищує значення, встановлені для контрольної групи. Отримані результати свідчать про перспективність застосування УФіндукованих штамів R. minuta у технологіях біоінкапсуляції для аквакультури.
Keywords: Rhodotorula minuta; біоінкапсуляція; Daphnia magna; каротиноїди; антиоксидантна активність