Противароозні ветпрепарати на ринку України в контексті аналізу факторів ризику для медоносних бджіл - Fedoriak, Mariia; Филипчук, Тетяна; Zhuk, Alina; Tymchuk, Kateryna; Kholivchuk, Alina (My University, 2020)
Мета. Зібрати дані про ветеринарні препарати для лікування вароозу бджіл, які доступні на сучасному ринку України; систематизувати інформацію з урахуванням вмісту діючих речовин, форми випуску та виробника й створити перелік доступних на українському ринку ветеринарних препаратів для знищення кліща Varroa. Методи. Аналіз інформації, отриманої у 2015–2020 роках шляхом анкетування бджолярів, безпосереднього спілкування з ними, перегляду інтернет-ресурсів, відвідування ветеринарних аптек; створення інформаційної бази противароозних препаратів. Результати. На ринку противароозних препаратів України станом на вересень 2020 року доступно не менше 136 найменувань, 79 з яких – імпортні. У їх складі встановлено наявність десяти діючих речовин (амітраз – 37 препаратів, флувалінат – 30, флуметрин – 12, бромпропілат – 5, кумафос – 2, акрінатрин – 1, тимол – 14, мурашина кислота – 6, молочна кислота – 6, щавлева кислота – 9), рослинних ефірних олій та інших речовин. Натомість станом на лютий 2020 року до Державного реєстру ветпрепаратів, дозволених до використання в Україні, занесено лише 17 противароозних акарицидів. Виявлено препарати-аналоги з однаковою концентрацією тієї ж діючої речовини від різних виробників; препарати з однаковою назвою, але різним походженням, що відрізняються як за концентрацією діючої речовини, так і за формою випуску; численні технічні помилки у зазначенні вихідних концентрацій на сайтах інтернет-магазинів, а також інші ризики, пов’язані з недоброчесністю реалізаторів. Висновки. Отримані результати вказують на необхідність посилення контролю на ринку ветеринарних медичних препаратів в Україні.
Veterinary medicinal products to treat varroosis on the Ukrainian market in the context of risk factors analysis for honey bees
Keywords: бджоли; apis mellifera Linnaeus, 1758; варооз; варроатоз; ветеринарний препарат; діюча речовина