ВПЛИВ БІСФЕНОЛУ А НА АКТИВНІСТЬ ФЕРМЕНТІВ АНТИОКСИДАНТНОГО ЗАХИСТУ ТА БІОДЕГРАДАЦІЇ CORYNEBACTERIUM GLUTAMICUM - Щепановська, Марія Андріївна (My University, 2025)
У роботі досліджено вплив бісфенолу А у концентраціях 2.5, 5.0 та 7.5 мг/мл на Corynebacterium glutamicum. Встановлено, що BPA індукував оксидативний стрес, про що свідчило зростання рівня малонового діальдегіду та дієнових кон’югатів. Відзначено активацію ферментів антиоксидантного захисту: каталази, пероксидази, супероксиддисмутази та позаклітинних оксидаз - лаккази, лігнінпероксидази й марганецьзалежної пероксидази. Найвищу активність продемонстрував останній фермент, що вказує на його ключову роль у біотрансформації BPA. Відмічено прогресуючий деструктивний вплив полютанта на розвиток бактерій обумовлений зростанням його концентрації, що підтверджувалося збільшенням діаметру лізису колоній при вирощуванні мікроорганізмів на твердому поживному середовищі.
Keywords: бісфенол А; Corynebacterium glutamicum; антиоксидантні ферменти; біодеградація