Англійськомовні термінологізми сфери спорту: підмови походження та сфери функціонування - Бочан, Петро (Видавничий дім «Гельветика», 2024)
Статтю присвяченo вивченню cфер походження англійськомовних термінологізмів, що здійснюється з наданням визначення поняття «термінологізм», з’ясуванням прототипних одиниць їх творення, сфер поширення та появи подібних мовних одиниць, а також причин їх появи у визначених сферах. Термінологізми є словосполученнями на позначення фахових понять, які підлягли переосмисленню та детермінологізації. Фразеологізація значення подібних одиниць визначила від носну сталість їх компонентного складу. Значення окремих термінологізмів англійської мови сформовано також шляхом метафоризації або метонімізації значення вихідних термінів, тобто термінів від яких вони походять. Термінологічне або нетермінологічне значення подібних одиниць актуалізується в залежності від контексту їх використання. Ключовими сферами походження термінологізмів англійської мови є морська та військова. Це пояснюється екстралінгвістичними факторами, зокрема тим, що Великобританія є морською та острівною державою, яка брала участь у великій кількості війн, що відбувались як на території країни, так поза її межами у різні часи існування країни. Англійськомовні термінологізми утворені від термінів на позначення положення морського корабля, особливостей його руху, ситуації перебування кількох суден поряд, долання шторму. Військові терміни, від яких утворено термінологізми англійської мови, є засобами йменування військових команд, дій, територій ведення війни. Внаслідок детермінологізації значення та фіксації складу ці одиниці отримують неспеціалізоване та / або більш загальне значення, cпецифіку якого виявляє контекст їх застосування. Подібним контекстом є, в першу чергу, тексти художньої літератури. Термінологізми англійської мови утворюються також від терміноодиниць сфер гри в карти, мисливства, юриспруденції, театру, музики, математики, логіки, а також інших професійних і наукових сфер. Подібні одиниці підлягають переосмисленню та широко використовуються в текстах англійськомовної художньої літератури. Сферами поширення термінологізмів англійської мови, утворених від термінів визначених сфер, є також публіцистика та ЗМI.
Keywords: англійська мова, детермінологізація, контекст, сфера походження, термін, термінологізм