Санкційна політика ЄС як інструмент впливу в російсько-українській війні - Дудка, Владислав Олександрович (My University, 2026)
У роботі досліджено санкційну політику Європейського Союзу як інструмент політичного та економічного впливу на Російську Федерацію в умовах російсько-української війни. Розкрито теоретичні підходи до розуміння сутності міжнародних санкцій, їх класифікації та ролі у системі сучасних міжнародних відносин. Проаналізовано інституційно-правові механізми ухвалення та реалізації ЄС, а також етапи формування санкційного режиму щодо Росії з 2014 року та його посилення після повномасштабного вторгнення у 2022 році. Визначено основні напрями трансформації санкційної політики ЄС у 2025–2026 роках, зокрема заходи щодо протидії обходу санкцій і підвищення ефективності обмежувальних заходів. Обґрунтовано, що санкції ЄС є важливим інструментом стримування агресивної політики Російської Федерації, хоча їхня результативність залежить від рівня міжнародної координації, тривалості застосування та ефективності механізмів контролю.
Keywords: санкційна політика ЄС; міжнародні санкції; економічні санкції; політичні санкції; російсько-українська війна; Європейський Союз