Прояви темних рис особистості у студентів четвертого курсу спеціальності “Психологія” 053 та спеціальності “Політологія” 052 - Лісовський, Влад Костянтинович (My University, 2022)
Актуальність дослідження зумовлена тим, що у вітчизняній психології не достатня кількість досліджень, які б займалися вивченням взаємозв’язку характерологічних рис особистості та маніпулятивних моделей поведінки. Частіше в межах українського простору робиться, акцент на самому маніпулятивному впливі на способи здійснення цього маніпулятивного впливу, в різноманітних засобах інформації, що означає великий акцент на продукті діяльності, а не на його джерелі, а саме конкретної особистості чи групи людей, які можуть здійснювати маніпулятивний вплив, або тієї групи людей, які можуть найкраще володіти маніпулятивними навичками зумовленими власними особистісними особливостями. У свою чергу англомовна література робить великий акцент на «маніпулятивних» типах особистості, таких, як «темна тріада»: макіавеллізм, психопатія, нарцисизм. В результаті теоретичного аналізу узагальнено сучасні теоретичні підходи до розуміння складових «темної тріади», проведено розмежування психологічних особливостей «макіавелліста» та «маніпулятора». Проведене емпіричне дослідження виявило, що у студентів – майбутніх психологів найбільш кореляційно навантаженим показником виявився рівень психологічної напруги, а у студентів – майбутніх політологів рівень регресії. У випадку збільшення психологічної напруги, проявів регресії, заміщення, компенсації та проекції у студентів-психологів відбувається збільшення ступеня інтенсивності прояву цинізму, агресивності, та макіавеллізму, а у студентів-політологів відбувається зменшення цинічного оцінювання ситуації, людей та взаємовідносин.