Від утопії до постапокаліпсису: фікційне зображення фемінного світу - Віщак, Юліанна Сергіївна (My University, 2024)
Окреслено специфіку зображення фемінного світу в науковій фантастиці. Проаналізовано його еволюцію від утопічних уявлень до дистопічних і постапокаліптичних сценаріїв. У центрі уваги – роль гендеру у формуванні суспільного ландшафту, взаємодія між уявленнями про фемінність та соціальними трансформаціями, а також зміни у сприйнятті жіночого досвіду в умовах кризових ідеологій. Розглядаються ключові тексти, що відображають різноманітні моделі фемінних світів, а також аналізуються їхні соціокультурні та політичні імплікації.
Keywords: наукова фантастика; літературознавство; гендерні студії; фемінізм; фікційна література