ПРОФЕСІЙНО-ОСОБИСТІСНЕ СТАНОВЛЕННЯ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ У ПРОЦЕСІ ПЕДАГОГІЧНОЇ ПІДГОТОВКИ В ЗАКЛАДІ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Маковійчук, Надія Ярославівна (My University, 2022)
Сучасний етап розвитку вітчизняної вищої педагогічної освіти засвідчує проведення комплексних реформ, які обумовлюються соціально-економічними змінами, що відбуваються на міжнародному рівні, а також входженням України до європейського освітнього простору. Реформи в університетській педагогічній освіті пов’язані із удосконаленням традиційних та пошуком оптимально ефективних інноваційних підходів формування сучасного вчителя, який повинен бути висококваліфікованим фахівцем у педагогічній сфері, зростати та розвиватися впродовж життя. Професійний стандарт за професіями «Вчитель закладу загальної середньої освіти» (2020) визначає здатність до професійного та особистісного саморозвитку впродовж життя як одну із ключових, яка є основою для вчителя на різних етапах його професійно-особистісного становлення та розвитку протягом його професійного життя. Безумовно, професійно-особистісне становлення майбутнього вчителя, що здатен якісно здійснювати педагогічну компетентність, розпочинається на етапі професійної підготовки, яка здійснюється в закладі вищої освіти. Основою цього стає педагогічна підготовка, яка впливає на формування ключових фахових компетентностей та професійно значущих якостей майбутнього вчителя. Відповідно, сьогодні залишається актуальною проблема щодо дослідження пріоритетних напрямів розвитку вищої педагогічної школи, а також розробка теоретичних основ професійно-особистісного становлення майбутніх учителів та розробка й узагальнення форм, методів, технологій становлення студентів ЗВО педагогічних спеціальностей, а також вивчення умов їх ефективної реалізації.