Екологічні наслідки інвазії Sоlidago canadensis L. у паркових біотопах - Подюк, Надія Василівна (My University, 2025)
Диплoмнa рoбoтa приcвяченa дослідженню біології, екології та інвазійного потенціалу S. canadensis, описано поширення виду в Європі та Україні. Відмічено, що найбільш чутливими до інвазії є порушені, фрагментовані та антропогенно трансформовані території. Поодинокі рослини S. canadensis сприяли збільшенню біомаси автотрофного блоку на 291%, а суцільні зарості – на 233%. Не зафіксовано впливу S. canadensis на видове різноманіття дослідних ділянок, проте внаслідок суцільних заростей різко зменшилося (майже у 3 рази) проективне покриття злакових культур.
Keywords: Solidago canadensis L.; інвазія; паркові біотопи