ФЕЙКИ В ІНТЕРНЕТІ Й ЖУРНАЛІСТСЬКІ СТАНДАРТИ В КОНТЕКСТІ ВІЙНИ НА СХОДІ УКРАЇНИ - Shutiak, Lilia (Інститут журналістики Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2021)
У часи війни медіа відіграють ключову роль. Так, «на першому етапі гібридної війни встановлюються медіаканали, на другому етапі ЗМІ вже поширюють незадоволення серед населення, на третьому етапі поси- люється політичний тиск і дезінформація, далі – все загострюється» [1]. Специфіка гібридної війни полягає у тому, що інформаційний компонент стає важливішим за військовий: пропаганда, дезінформація, політичний і економічний тиск, поширення чуток, ідей і незадоволення дуже активно впливають на перебіг війни» [1]. Медіа й особливо соціальні мережі активно використовуються зацікавленими сторонами для поширення незадоволення, що має підірвати єдність і довіру у суспільстві та бажання діяти. Мета розвідки – дослідити причини поширення дезінформації в українському інтернет-просторі та роль медіаграмотності суспільства у протидії маніпулятивним технологіям.
Keywords: Фейки; інтернет; гібридна війна; Україна; пропаганда; соціальні мережі