ЕВОЛЮЦІЯ ТВОРЧОГО МЕТОДУ Е. Л. ДОКТОРОУ - Гладкоскок, Леся Григорівна; Мурадханян, Ірина Саркісовна; Семен, Галина Ярославівна (Питання літературознавства / Pitannâ lìteraturoznavstva / Problems of Literary Criticism /No 106/ /2022/, 2022)
Висвітлено еволюцію творчого методу Едґара Лоренса Доктороу (1931–2015) – американського прозаїка, у доробку якого 12 романів, 4 з яких було екранізовано, 3 томи оповідань та 1 сценічна драма, редактора та науковця. Письменник неодноразово подавав автокоментарі до своїх творів, а його інтерв’ю стали необхідним джерелом їх розуміння. Доктороу послідовно боровся з традиційним підходом до літератури. Розгляд еволюції творчого методу Е. Л. Доктороу проводився у два етапи. Спочатку на основі літературних праць виділено основні характерні риси творів, далі за допомогою компаративного методу здійснено зіставлення двох основних романів – „Реґтайм” та „Озеро Гагари” з точки зору еволюції письменницького зображення. З’ясовано, що характерними рисами творів виступають порушена хронологія, поєднання реальності з вимислом, зображення персонажів у момент найбільших змін, злиття різноманітних жанрів мистецтва, що знаходить своє відображення у стилі, надмірне захоплення натуралістичними деталями. Роман „Реґтайм” – це об’єктивна, авторська розповідь, „Озеро Гагари” – монолог оповідача від першої особи (I-form). У романі „Реґтайм” прозаїк об’єднав стиль „нового журналізму” з „ретро”. „Озеро Гагари” – спроба створити головний образ новими, іншими засобами, передати невичерпну повноту життя. У романі „Реґтайм” поєднується література і музика, у романі „Озеро Гагари” – проза та поезія верлібру.
Keywords: еволюція; творчий метод; Е. Л. Доктороу; типи оповіді; автокоментар; компаративний метод