Національно-патріотичне виховання в умовах викликів сучасності - Мафтин, Лариса; Романюк, Світлана (My University, 2023)
Стаття присвячена проблемі національно-патріотичного виховання зростаючої особистості в умовах новітніх викликів, що актуалізують україноцентричні орієнтири, спрямовують до пошуку нових шляхів розвитку національної свідомості, активної громадянської позиції, етнічного патріотизму як особистісної якості. Авторами здійснено аналіз проблеми національно-патріотичного виховання зростаючої особистості в історії вітчизняної педагогічної думки; актуалізовано виховний досвід скаутських організацій, як таких, що максимально сприяють формуванню національно свідомого вихованця, патріота своєї держави, з почуттям обов’язку й відповідальності за майбутнє Батьківщини, готового працювати задля її блага і за необхідності стати на захист її безпеки та національних інтересів. Розкрито особливості національно-патріотичного виховання в умовах викликів сучасності: потреба чіткої окресленості теоретико-методологічних підходів до змісту національно-патріотичного виховання; викорінення рудиментів радянщини, явищ псевдопатріотизму; активізація роботи з військово-патріотичного напрямку; участь у волонтерстві; продумана система виховних впливів на особистість; плекання мовно-ментальної стійкості, оновлення програми національно-патріотичного виховання на україноцентричних засадах.
Keywords: виховання; модернізація освіти; національно-патріотичне виховання; зростаюча особистість; національна свідомість; ідентичність; україноцентризм