Професійне судження бухгалтера як інструмент підвищення релевантності облікових даних - Kuz, Vasyl (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
З метою досягнення конкурентних переваг суб’єкти підприємницької діяльності активно вдаються до зміни управлінської політики, що передбачає прийняття стратегічних, неформалізованих, багатоцільових, нетипових управлінських рішень та рішень з ймовірнісним та невизначеним інформаційним забезпеченням. Такий стане речей призводить до необхідності удосконалення теоретичних та практичних аспектів функціонування системи бухгалтерського обліку як домінантної інформаційної складової системи управління. Система бухгалтерського обліку є складною структурою з точки зору її організації та методів, які застосовуються в процесі оброблення інформації, характеризується необхідністю застосування індивідуальних підходів до відображення господарських операцій, ідентифікації, систематизації та узагальнення відповідної інформації. Наведені завдання покладені на облікових працівників, що створює передумови до застосування ними власного професійного бачення, тобто професійних суджень щодо застосування облікового інструментарію при підготовці відповіді на інформаційні запити користувачів.
Keywords: професійне судження бухгалтера; облікові дані; професійний досвід; професійна етика; релевантність облікової інформації