ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАН ОРГАНІЗМУ ШКОЛЯРІВ СТАРШИХ КЛАСІВ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ - Єремія, Яна (Соціально-гуманітарний вісник: зб. наук. пр. Харків: СГ НТМ «Новий курс», 2020)
У статті наведено приклади морфофункціональних показників, що визначають фізичний стан школярів старших класів. Проаналізовано особливості хронічних захворювань та рівня фізичної підготовки учнів старших класів в закладах загальної середньої освіти. В дослідженні функціонального стану організму прийняли участь 231 старшокласників 9-11-х класів Драницької загальноосвітньої школи Мамалигівської об’єднаної територіальної громади, Новоселицького району, Чернівецької області. Функціональний стан організму школярів було здійснено на основі вимірювань м’язової сили рук, проведення розрахунків силових індексів, дихальної та серцево-судинної системи. Ключові слова: функціональний стан, старшокласники, рівень фізичної підготовки, здоров’я, дихальна та серцево-судинна системи, захворювання.