ЕКСПРЕСІЯ ГЕНІВ TPX ТА TRXR В APIS MELLIFERA - Степанюк, Анастасія Олександрівна (My University, 2025)
У роботі досліджено експресію генів Tpx3, Tpx4 і Trxr1, пов’язаних з антиоксидантним захистом, у медоносної бджоли Apis mellifera залежно від віку та типу тканин. Аналіз проведено методом кількісної ПЛР у режимі реального часу з використанням Rab1 як референсного гена. Результати показали варіативність експресії, що вказує на залучення цих генів у регуляцію фізіологічних процесів під час онтогенезу. Дослідження виконано на кафедрі молекулярної генетики та біотехнології ЧНУ ім. Ю. Федьковича у 2024–2025 н. р. Робота містить графіки, таблиці й аналіз сучасних джерел.
Keywords: Apis mellifera; Tpx3; Tpx4; Trxr1; антиоксидантна система; qPCR; експресія; онтогенез