ТОЧНІСТЬ ПРИВ’ЯЗКИ ТОПОГРАФІЧНОЇ КАРТИ У ПРОГРАМІ QGIS І ARCGIS В ЦІЛЯХ ГЕОДЕЗІЇ - Сербін, Мирослав (Чернівецький національний університет імені Ю.Федьковича, 2023)
Досліджено точність використання методів трансформації растрової інформації при здійснені її геоприв’язки в ГІС QGIS та ARCGIS. Розкрито та проаналізовано особливості методів трансформації (лінійний, Гельмерта, поліноміальний 1-3 порядків, тонкостінний сплайн (TheThinPlateSpline - TPS), проективна трансформація) растрового зображення при його прив’язці в ГІС QGIS та ARCGIS. Імпортовано аркуш карти масштабу 1:100 000 номенклатурою М-35-127 та здійснено геоприв’язку в QGIS та ARCGIS. Створено точкові векторизовані об’єкти пунктів ДГМ. Визначено та рекомендовано для наступних досліджень методи трансформації растрового зображення, що найбільше підходять для використання в ГІС QGIS та ARCGIS
ТОЧНІСТЬ ПРИВ’ЯЗКИ ТОПОГРАФІЧНОЇ КАРТИ У ПРОГРАМІ QGIS І ARCGIS В ЦІЛЯХ ГЕОДЕЗІЇ
Одна з найпоширеніших технологій для створення цифрових карт - сканування растрів. Завдяки наступним властивостям ця послуга стала поступово заміняти цифрову технологію створення карт: - збільшення сканованого картографічного зображення на моніторі; - програмними методами врахувати деформацію графічного носія карти - менша навантаження на оператора; - наявністю функцій напівавтоматичної та автоматичної векторизації растрів. Картографічні матеріали після сканування містять певні помилки, які потребують виправлення перед наступною роботою. Головними джерелами помилок растрового знімка є нелінійні деформації поверхні, на якій нанесено вихідний матеріал (папір, фотопапір, пластик тощо), а також помилки сканувального пристрою. Якщо не провести належну корекцію растру, ми отримаємо викривлені цифрові карти відповідної якості. QGIS та ARCGIS здатні обробляти растрові знімки будь-якої глибини забарвлення, відскановані або імпортовані з різних файлів. У цій роботі перетворення виконується в ГІС-програмі. В процесі роботи програми з отриманого результату сканування отримують растрову підкладку в електронному вигляді. На ній здійснюється оцифрування та векторизація об'єктів для формування просторової та атрибутивної інформації. Просторова інформація несе відповідальність за точне місцезнаходження об'єктів. Тому правильна реалізація прив'язки растрової інформації до місцевості асоціюється з точністю розташування всіх векторованих об'єктів. З огляду на це, актуальність даної теми є досить вагомою
Keywords: растр, інтерполяція, QGIS, ARCGIS, геодезія