“Рік з Довженком” М. Вінграновського як історико-біографічний наратив і літературний документ епохи. - Нікоряк, Наталія (Vinnytsia : NGO «European Scientific Platform»; SI «Institute of Scientific and Technical Integration and Cooperation», 2026)
У статті проаналізовано есе Миколи Вінграновського «Рік з Довженком» як багатогранне історико-біографічне джерело та літературний документ епохи. Дослідження спрямоване на з'ясування особливостей поєднання в тексті особистої пам’яті автора, документальних фактів і художньої інтерпретації дійсності. Особливу увагу приділено аналізу філософського осмислення подій та явищ крізь призму індивідуального досвіду письменника. Обґрунтовано значення твору для формування історико-біографічного наративу в українській мемуарній прозі. Визначено роль есе у висвітленні процесу творчого становлення М. Вінграновського. Наголошено на значенні твору для історії національного кіномистецтва та осмислення феномену О. Довженка.
M. VINGRANOVSKY'S «A YEAR WITH DOVZHENKO» AS A HISTORICAL AND BIOGRAPHICAL NARRATIVE AND LITERARY DOCUMENT OF THE ERA
Keywords: «Рік з Довженком»; М. Вінграновський; О. Довженко; нефікційна література; автобіографічне есе; історико-біографічний наратив