АНАЛІЗ ОСОБЛИВОСТЕЙ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ ТРЕНОВАНОСТІ У ЄДИНОБОРСТВАХ - Вілігорський, Олександр; Слобожанінов, Андрій (Вісник Прикарпатського університету, 2023)
Актуальність дослідження. У спортивній боротьбі досягнення високої надійності змагань де-терміновано кількісним та якісним показником фізичної, психологічної та техніко-тактичної підготов-леності спортсменів. Досягти спортивних результатів вищого рівня можна лише маючи генетично зумов-лені здібності. Серед генетичних маркерів спортивної обдарованості важлива роль належить морфо-функціональним показникам, що визначають ефективність роботи систем енергозабезпечення, розвиток фізичних якостей, адаптацію, тренованість та працездатність. Проблема відбору найбільш перс-пективних спортсменів на етапі спортивного вдосконалення є дуже актуальною і вимагає подальшого вивчення. Мета дослідження – здійснити аналіз особливостей індивідуальної тренованості борців, що спеціалізуються в самбо та дзюдо. Методи й організація дослідження. Для вивчення тренованості спортсменів використано анкетне опитування 64 самбістів та 89 дзюдоїстів, які мають спортивну кваліфікацію кандидати у майстри спорту (КМС) та майстри спорту (МС). Для вирішення поставлених завдань було обрано комплекс загально-теоретичних, та емпіричних методів дослідження: теоретичний аналіз літератури, метод опитування (у вигляді анкетування), педагогічне спостереження, педагогічний експеримент, методи математичної статистики. Результати. Під час дослідження було визначено з-поміж КМС та МС самбістів за тривалістю підготовки швидко тренованих, ті які результатів досягли за 2-4 роки, та повільно тренованих, ті які досягли спортивного розряду й звання від 4 до 11 років. Таке ж дослідження було проведено серед дзюдоїстів – розділено на швидко тренованих та повільно тренованих. Висновки. В результаті нашого дослідження встановлено особливості індивідуальної тренованості спортсменів, що спеціалізуються на самбо та дзюдо. Різниця в термінах виконання борцями кваліфі-каційних вимог одного рівня дозволяє диференціювати їх на швидко і повільно тренованих, з характерними для кожної групи морфофункціональними показниками і рівнем фізичної підготовленості.
Keywords: боротьба, самбо, дзюдо, тренованість