Кримінологія : навчально-методичний посібник - Prodan, Tetyana; Husar, Lesia (Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2025)
Метою навчальної дисципліни «Кримінологія» є опанування студентами основних кримінологічних понять, ознайомлення із предметом кримінології, методологічною базою дослідження, принципами, завданнями і функціями, історією виникнення і розвитку цього наукового напряму. Поставлене завдання передбачає з’ясування співвідношення кримінології з іншими науками, дослідження проблемних питань, пов’язаних із теоретичними та практичними аспектами поняття злочинності, її змін, регіональних і соціально-групових відмінностей. Обов’язкова складова – дослідження особистості злочинності та механізму злочинної поведінки, вивчення причинності відповідної злочинності, розробка рекомендацій з питань протидії відповідному негативному явищу, а також вивчення методики та методології кримінологічних досліджень, висвітлення кримінологічного аналізу окремих видів злочинності (професійної злочинності, рецидивної злочинності, насильницької злочинності, сімейно-побутової злочинності, наркозлочинності, кіберзлочинності, корисливої злочинності, пенітенціарної злочинності).
Keywords: кримінологія