Використання інтерактивних методів навчання на уроках образотворчого мистецтва в початковій школі - Спатару, Марина Ярославівна (My University, 2024)
В даному дослідженні проведено аналіз теоретичних аспектів використання інтерактивних методів навчання на уроках образотворчого мистецтва в початковій школі. Розглянута специфіка використання цих методів у контексті занять образотворчим мистецтвом. Визначено, що основний підхід до використання інтерактивних методів полягає в створенні сприятливого середовища для взаємодії учасників навчального процесу, акцентуючи увагу на діалогічній взаємодії та роботі в невеликих групах. Це сприяє розвитку творчого потенціалу учнів та активізації їхнього інтересу до образотворчого мистецтва. З’ясовано, що інтерактивні методи спрямовані на розширення пізнавальних можливостей учнів, а також на високий рівень засвоєння знань. Підкреслено, що вчитель може легко впроваджувати ці методи без значних зусиль, забезпечуючи ефективність уроку. У роботі описано класифікацію інтерактивних методів, зокрема розглянуто окремі з них, які можна використовувати на уроках образотворчого мистецтва в початковій школі. Досліджено стан використання інтерактивних методів на уроках образотворчого мистецтва в початковій школі та виявлено, що значна частина вчителів володіє знаннями про інтерактивні методи та застосовує їх на уроках, але деякі стикаються з труднощами у керуванні групою чи відмічають відсутність необхідних ресурсів, а також наголошується на потребі в додатковому навчанні та тренінгах з використання інтерактивних методів. 3 Отримані результати можуть слугувати важливим додатком до педагогічної практики та сприяти подальшому вдосконаленню методології навчання образотворчого мистецтва в початкових класах
Keywords: інтерактивне навчання, інтерактивні методи, урок образотворчого мистецтва, інтерактивні методи на уроках образотворчого мистецтва, початкова школа