Модальність волевиявлення в художньому тексті: українсько-англійський переклад - Франчук, Богдана Русланівна (My University, 2024)
У дипломній роботі здійснено комплексний аналіз багатоаспектної категорії модальності волевиявлення як важливого компоненту речень у мовнійкомунікації, що відображає волюнтативні зв’язки між учасниками спілкування.Поняття волевиявлення схарактеризовано як глобальну інтенцію комунікативно-модального впливу в діалогічному мовленні. З опертям на прозову творчість Уласа Самчука обґрунтувано роль спонукальних та оптативних конструкцій як маркерів реалізації інтенцій волевиявлення в художньому тексті. З’ясовано, що в діалогічному дискурсі яскраво виражені модально-експресивні значення і модально-емоційні відтінки висловлень, які експлікують наміри та бажання мовця. На багатому ілюстративному матеріалі проаналізовано засоби вербалізації інтенцій категоричного, пом’якшеного і нейтрального спонукання в українській мові, укладено перелік основних методів реалізації оптативно-модальних значень. Досліджено формальносинтаксичний та екстралінгвістичний аспекти репрезентації спонукальності й оптативності в англійській мові. На основі фактичного матеріалу та проаналізованих досліджень комунікативно-функціонального виміру модальності окреслено співвідношення вербальних і невербальних засобів в аспекті вираження інтенції волевиявлення. Висвітлено специфіку відтворення англійською мовою українських речень зі значенням модальності волевиявлення, запропоновано стратегії та методи перекладу українських спонукальних і оптативних висловлень англійською мовою.
Keywords: модальність волевиявлення; комунікативна інтенція; волюнтативні відношення; діалогічне мовлення; Улас Самчук; мовостиль; спонукальність; оптатив; адресант; спонукальне речення; адресат; оптативне висловлення; перекладацька трансформація