Особливості діяльності Державної служби забезпечення якості освіти в умовах правового режиму воєнного стану - Козик, Тетяна Валеріївна (My University, 2025)
У дослідженні розглянуто особливості діяльності Державної служби забезпечення якості освіти України в умовах правового режиму воєнного стану, що зумовлює трансформацію функціональних, нормативних та управлінських засад освітньої політики. Публічне управління освітою стикається з новими викликами, серед яких – зміна безпекового середовища, порушення логістичних і комунікаційних ланцюгів, переміщення учасників освітнього процесу та необхідність гарантування освітніх прав дітей. У цьому контексті Державна служба забезпечення якості освіти постає ключовим інституційним актором, що виконує функції регулятора, монітора та партнера у забезпеченні стабільності, прозорості та довіри до освітньої системи. Наукове осмислення діяльності ДСЯО в умовах кризового управління дозволило ідентифікувати ризики та обмеження, а також сформувати рекомендації щодо адаптації її функцій до нових викликів. Особливу увагу приділено аналізу нормативно-правових засад, інституційного аудиту, внутрішнього моніторингу, сертифікації педагогічних працівників та реалізації принципів підзвітності й публічності.
Keywords: Державна служба забезпечення якості освіти; публічне управління; воєнний стан; інституційний аудит; моніторинг якості освіти; освітня політика; кризове управління; інституційна стійкість; освітні втрати