ПСИХОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ВПЛИВУ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БУЛЬБАШКИ НА ЛЮДИНУ ТА СОЦІУМ - Чаплак, Ян; Чуйко, Галина; Андрєєва, Ярослава (Інститут психології імені Г.С. Костюка НАПН України, 2023)
У статті здійснюється теоретичний аналіз феномена інформаційної бульбашки та його розуміння в психології різними науковцями. Зазначається, що І. Парізер, який увів у науковий обіг поняття бульбашки фільтрів і обґрунтував його зміст і роль в інформаційному просторі соціуму, та його послідовники проблему існування інформаційної бульбашки бачать у тому, що людина, шукаючи потрібну їй інформацію в Інтернет-мережі, стикається із ситуацією, коли отримує не всю наявну там інформацію, а лише індивідуально-орієнтовану: яка узгоджується з її ідентифікацією в Інтернеті та минулими відвідуваннями Мережі, – тим, якою «бачить» її всесвітня електронна павутина. Наголошується, що проблема існування інформаційної бульбашки не лише цілком реальна, але й здатна спричинити суттєві негативні наслідки як для людини, так і для розвитку соціуму загалом, тому її варто активно вирішувати, унеможливлюючи ситуацію цілеспрямованої маніпуляції інформацією в Інтернет-мережі.
Keywords: інформаційна бульбашка / бульбашка фільтрів, камера відлуння, маніпуляція інформацією, маніпулювання свідомістю, Інтернет-мережа