Кінезіологія як засіб розвитку мовлення та інтелектуальних здібностей дітей з особливими освітніми потребами - Мартинюк, Катерина Михайлівна (Чернівецький нац. ун-т імені Юрія Федьковича, 2025)
У кваліфікаційній роботі розкрито теоретичні засади використання кінезіології у розвитку дітей дошкільного віку та визначено її роль у формуванні мовленнєвих і інтелектуальних процесів. Проаналізовано особливості мовленнєвого та інтелектуального розвитку нормотипових дітей і дітей з особливими освітніми потребами, охарактеризовано кінезіологічні методи та прийоми, що застосовуються у корекційній роботі логопеда. Подано результати експериментального дослідження, спрямованого на визначення рівня мовленнєвого та інтелектуального розвитку дітей дошкільного віку, а також обґрунтовано ефективність використання кінезіологічних вправ у логопедичній практиці. Запропонована система кінезіологічних вправ довела свою результативність у підвищенні мовленнєвої активності, розвитку міжпівкульної взаємодії, покращенні когнітивних функцій і загальної готовності дітей з ООП до навчальної діяльності. Використання кінезіологічних підходів у роботі з дітьми дошкільного віку з особливими освітніми потребами забезпечує цілісний підхід до стимулювання мовлення, активізації сенсомоторних зв’язків, розвитку дрібної моторики, підвищення концентрації уваги та формування інтелектуальних умінь.
Keywords: кінезіологічні вправи; діти з особливими освітніми потребами; міжпівкульна взаємодія; інтелектуальні здібності; мовленнєвий розвиток; сенсомоторний розвиток; кінезіологія