Педагогічні умови розвитку пізнавальних інтересів учнів початкової школи засобами проектних технологій. - Костащук, Оксана Іванівна (Київський столичний університет імені Бориса Грінченка, 2024)
У запропонованій статті висвітлено особливості розвитку пізнавальних інтересів учнів початкової школи засобами проектних технологій. Розкрито проектні технології як оптимальний засіб організації співпраці учнів між собою, що відбувається з урахуванням їхніх інтересів. У межах здійсненного дослідження доведено необхідність розкриття змісту суміжних понять ключової дефініції, а саме: «проект», «проектна діяльність», «проектування» тощо. Категорію «пізнавальні інтереси учнів початкової школи», автором публікації, визначено як: стан особистості школяра, для його характерним є зацікавленість, бажання до пізнання нового, отримання нових знань; мотив здійснення освітньої діяльності, що безпосередньо впливає на формування самої особистості. Акцентовано увагу на тому, що застосування проектних технологій під час навчання має вплив на становлення особистості молодшого школяра, та, зокрема, на його пізнавальні інтереси. З’ясовано, що потенціал використання проектних технологій задля розвитку пізнавальних інтересів учнів початкової школи полягає у наступному: створення умов емоційності, активності пізнавальних інтересів; забезпеченні етапів усвідомлення учнями цілей, мотивів та прийомів навчання; розширення меж використання пізнавального досвіду. Автор статті наголошує на тому, що розвиток пізнавальних інтересів учнів початкової школи засобами проектних технологій, буде успішним через використання таких педагогічних умов, як: 1) посилення мотивації та інтересу до навчання через застосування проектних технологій; 2) створення емоційного зв’язку між педагогом та учнями на етапі їх залучення до проектної діяльності; 3) активізація проблемних ситуацій із застосуванням проектних технологій.
Педагогічні умови розвитку пізнавальних інтересів учнів початкової школи засобами проектних технологій.
Keywords: пізнавальні інтереси, інтерес, проектні технології, проект, проектна діяльність, проектування.