Клімат міста Чернівці, тенденції його сучасних змін - Ходан, Ірина Данилівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
Проаналізовано науково-методичні основи досліджень клімату урбанізованих територій як техногенних модифікацій кліматів відповідних кліматичних зон. Розглянуто сутність понять клімат міста, острів тепла, вивчено чинники і процеси їх формування. Розглянуто особливості змін клімату міст, які знаходяться у різних природно-кліматичних зонах. Розглянуто питання моніторингу кліматичних умов урбанізованої території. Охарактеризовані антропогенні зміни термічного режиму і режиму зволоження території міста Чернівці. Встановлено просторові відмінності розподілу по території міста кількості атмосферних опадів. Встановлені тенденції змін основних характеристик клімату Чернівців і зроблена їх кількісна оцінка.
The climate of the city of Chernivtsi, the trends of its modern changes
Keywords: урбанізована територія; клімат; температура повітря; атмосферні опади; «острів тепла»