Фестивальний гастротуризм Європи та України як інструмент популяризації регіонів - Макушева, Ксенія Дмитрівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2026)
Макушева К.Д. Фестивальний гастротуризм Європи та України як інструмент популяризації регіонів. Кваліфікаційна робота першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 242 «Туризм», ОПП «Міжнародний туризм» кафедри географії та менеджменту туризму Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, 2026 У роботі досліджено теоретичні засади гастротуризму та фестивального туризму, розглянуто їх значення для розвитку сучасної туристичної індустрії. Проаналізовано соціально-економічний і культурний вплив гастрономічних фестивалів, а також особливості їх проведення в країнах Європи та Україні. Визначено роль фестивального гастротуризму у формуванні позитивного іміджу регіонів та популяризації місцевих традицій. На основі проведеного дослідження розроблено концепцію гастрономічного фестивалю «Смаки Буковини» у місті Чернівці, метою якого є створення простору для пізнання культури та кухні Буковини шляхом представлення автентичних страв, народних ремесел і традицій.
Keywords: Фестивальний гастротуризм, гастрономічний туризм, гастрономічний фестиваль, подієвий туризм, туристична привабливість, популяризація регіонів, культурна спадщина.