«Психологічні особливості прийняття управлінських рішень у закладі вищої освіти» - Гілетка, Марія Сільверстівна (My University, 2023)
Вивчення психологічних особливостей прийняття рішень у вищій освіті є важливим і актуальним напрямком досліджень сучасності. Дане спрямування має вирішальне значення для розвитку освіти у період війни та повоєнного відновлення, оскільки воно допомагає нам зрозуміти когнітивні, емоційні та соціальні процеси, пов’язані з прийняттям рішень серед студентів, викладачів та інших зацікавлених сторін у системі вищої школи, що формують її та визначають напрям подальшого руху. Заклади вищої освіти стикаються зі зростаючим тиском і проблемами через зміну демографії студентів, технологічний прогрес і економічний тиск. Тож, прийняття рішень управлінцями в ЗВО потребує складної взаємодії факторів та компетенцій, включаючи індивідуальні відмінності, фактори середовища та ситуаційний контекст. Психологічні дослідження можуть дати розуміння основних механізмів, які впливають на кінцеві рішення, і інформувати практику, засновану на фактах, для покращення процесів прийняття рішень. Зокрема, розуміння психологічного контексту, що визначає результат боротьби мотивів особистості, може допомогти адміністрації освітньої установи розробити ефективні стратегії підбору фахівців, розробки освітніх програм та взаємодії з учасниками навчального процесу. Крім того, дослідження даного спрямування може стати вагомою складовою при розробці програм інституційної політики та практики. Зауважимо також, що дослідження процесів прийняття рішень серед адміністраторів та інших зацікавлених сторін можуть дати цінну інформацію про фактичний стан реалізації принципів освітньої політики та педагогічних цілей. Насамкінець, період пандемії та повномасштабних воєнних дій порушує та дестабілізує традиційні методи викладання, навчання та оцінювання, що призвело до зростання невпевненості та занепокоєння серед студентів, викладачів і персоналу. Психологічні дослідження можуть допомогти зрозуміти вплив цих змін на прийняття рішень і інформувати про розробку стратегій пом’якшення негативних наслідків. Таким чином, дослідження психологічних факторів прийняття управлінських рішень у ЗВО висвітлено у пропонованій кваліфікаційній роботі. Теоретико-методологічною основою для даного дослідження стали роботи наступних авторів: A. Purwanto, D. Novitasari, M. Singh, F. Oswald, R. Bogler (дослідження психологічного капіталу як середовища для успішного прийняття управлінських рішень); Y. Baruch, D. Rousseau, S, Liu, L. Virine, M. Trumpet (дослідження специфіки прийняття рішення в управлінні); О. Овдіюк, О. Данченко, Л. Галат (висвітлили модель прийняття управлінського рішення як складової організаційного процесу); С. Петькова, М. Любецька, Н. Литвиненко, О. Мартиняк (аналізували психологічні чинники прийняття управлінських рішень в українському контексті); О. Осередчук, Т. Щербан, В. Іванова (дослідження предикторів прийняття успішних рішень в управлінні ЗВО); О. Вартанова, С. Черевичний, Н. Дарвішов, С. Мул (аналіз прийняття рішень як аспекту особистісної динаміки). Об’єкт дослідження: управлінське рішення. Предмет дослідження: психологічні особливості процесу прийняття керівних рішень у вищому освітньому закладі. Мета дослідження полягає у визначенні психологічних особливостей у прийнятті управлінських рішень фахівцями закладів вищої освіти. Гіпотеза дослідження: риси особистості за П’ятифакторною моделлю є предикторами процесу прийняття управлінських рішень у ЗВО.
Keywords: управлінські рішення; заклади вищої освіти; психологічні особливості прийняття рішень; система вищої школи; стратегії прийняття рішень