Жанрово-стильові особливості художньої прози Василя Горбатюка - Остафійчук, Інга Олегівна (My University, 2021)
Магістерське дослідження присвячено комплексному аналізу художнього доробку В. Горбатюка в жанрово-стильовому та проблемнотематичному аспекті. У магістерській роботі, зокрема у першому розділі подано біографічні факти про В. Горбатюка, розкрито основні етапи його творчого становлення, простежено впливи щодо манери письма, виявлено особливості художньоестетичних пошуків письменника. Для розкриття теми об’єктом дослідження стали літературно-критичні матеріали про життя і творчість В. Горбатюка, а також художні твори письменника, зокрема роман «Слово і меч». Аналіз публікацій про письменника показав, що в сучасному українському літературознавстві відсутні наукові праці, які б розкривали та узагальнювали творчі здобутки В. Горбатюка. У другому розділі зроблено акцент на дослідженні стильових особливостей малої прози В. Горбатюка, схарактеризовано проблемнотематичні аспекти оповідань для дітей. Третій розділ узагальнює своєрідність повістевої творчості письменника. Четвертий розділ дипломної роботи спрямований на поглиблений аналіз художньо-документальної прози В. Горбатюка на матеріалі роману «Слово і меч». На конкретному художньому матеріалі з’ясовано документальну основу твору, деталізовано на характері та змістовому наповненні уведеного автором листування відомих діячів української культури початку ХХ століття, досліджено авторські характеристики видатних постатей українського письменства, визначено структурні елементи роману, що відбивають окремі етапи життєвої і творчої долі головного героя роману – Павла Богацького.
Keywords: оповідання, повість, роман, стильовий, документальний, листування, дитячий, позасюжетний.