Українська мова. Основи НДР у галузі мовознавства (українська мова) - Кульбабська, Олена Валентинівна (БМАНУМ, 2022)
Пропоновані наскрізні програми для учнів-слухачів навчальних дисциплін «Українська мова» та «Основи НДР у галузі мовознавства (українська мова)» в системі позашкілля передбачають три роки навчання учнів 9–11 класів у Буковинській Малій академії наук учнівської молоді (відділення «Мовознавство», секція «Українська мова»). Новизна авторських програм у тому, що вони спрямовані на впровадження евристичного й особистісно орієнтованого навчання, що передбачають обов’язкове й достатнє володіння механізмами, методами і прийомами творчої діяльності, такими, як аналіз через синтез, мозковий штурм, логічна низка евристичних запитань, методи розвитку емпіричних знань до рівня теоретичних, асоціацій, порівняння, узагальнення, абстрагування тощо. Це вможливлює поглиблення знань із державної української мови, розвиток навичок самостійного наукового пошуку та залучення учнів до наукової роботи в лінгвістичній галузі. Навчальні програми реалізуються через варіативний складник чинних модельних програм загальних закладів середньої освіти в роботі гуртків, секцій, літніх шкіл позашкільних навчальних закладів дослідницько-експериментального напряму. Для учнів і педагогів-мовознавців, усіх охочих пізнати глибину української мови та виформовувати науково-дослідницьку компетентність у процесі дослідження актуальних проблем лінгвістики.
Keywords: Заклади системи позашкілля, Мала академія наук, Буковинська Мала академія наук учнівської молоді, навчальний предмет "Українська мова", навчальний курс "Основи НДР (українська мова)", евристичні технології, технології особистісно-орієнтованого навчання, загальні та предметні компетентності.)