Особливості функціонування валютного ринку України у сучасних умовах - Марусяк, Наталія; Марич, Максим (Видавничий дім "Гельветика", 2023)
У статті розглянуті особливості функціонування валютного ринку України в сучасних умовах. Зазначено, що Національний банк України, як головний виконавчий орган валютного регулювання, здійснює валютне регулювання з метою забезпечення макроекономічної стабільності. Встановлено, що пом’якшення валют-ного регулювання після карантинних обмежень сприяло розвитку валютного ринку, але внаслідок війни його робота повністю змінилася. Проведений аналіз динаміки основних показників, що характеризують стан валютного ринку: курсу гривні до іноземних валют, обсягу операцій банків на валютному ринку із безготівковою іноземною валютою, обсягу інтервенції національного банку України, обсягу операцій з готівковою іноземною валютою, обсягу накопичених офіційних міжнародних резервів. Визначено ключові тенденції функціонування валютного ринку та наведено заходи валютного регулювання, які запроваджував НБУ для його стабілізації. Приділено значну увагу новій стратегії НБУ щодо пом’якшення валютних обмежень, яка передбачає режим керованої гнучкості.
FUNCTIONING FEATURES OF THE CURRENCY MARKET OF UKRAINE IN MODERN CONDITIONS
Keywords: валютний ринок; валютний курс; офіційні міжнародні резерви; інтервенції національного банку; валютне регулювання