Зміцнення міжнародного права та забезпечення його ефективності: виклики та перспективи - Labyk, Anastasia; Karvatska, Svitlana (ДВНЗ «Ужгородський національний університет», 2025)
Стаття присвячена дослідженню викликів та перспектив зміцнення сучасного міжнародного права та забезпечення його ефективності. Проаналізовано, що XXI ст. ставить перед міжнародним правом як значні виклики, так і перспективи. Одним з основних викликів, є суперечність між прин-ципом державного суверенітету та потребою в ефективному глобальному управлінні. Традиційне розуміння суверенітету все частіше ставиться під сумнів через зростаючий вплив недержавних ак-торів. Доведено, що ця напруженість посилилася з появою нових технологій, таких як кібервійна, які створюють нові загрози безпеці, з якими важко впоратися в рамках існуючого міжнародного права. Ще однією проблемою, з якою стикається міжнародне право, є відсутність механізмів до-тримання та виконання. Проаналізовано, що на відміну від внутрішнього права, яке підтримується силою держави, міжнародне право значною мірою покладається на добровільне дотримання дер-жавами своїх зобов’язань, але держави часто безкарно нехтують своїми міжнародно-правовими зобов’язаннями, підриваючи довіру та ефективність міжнародної правової системи. Наголошено, що сучасне міжнародне право також стикається з низкою інших нагальних проблем у XXI ст., включаючи зростаючу загрозу тероризму і транснаціональної злочинності, розповсюдження зброї масового знищення і зростаючий вплив зміни клімату. Доведено, що вирішення цих проблем вимагатиме узгоджених зусиль міжнародної спільноти щодо зміцнення та адаптації існуючої системи міжнародного права. Важливо також посилити меха-нізми правозастосування міжнародного права – це може передбачати посилення ролі міжнародних організацій, таких як ООН та МКС, а також посилення співпраці та координації між державами для забезпечення дотримання міжнародно-правових зобов’язань. Наголошено, що існує потреба у більшій співпраці та координації між державами для вирішення спільних викликів та сприяння повазі до міжнародного права як - то, активізацію дипломатичних зусиль, розширення обміну ін-формацією та розвідувальними даними, а також розробку нових механізмів вирішення конфліктів і врегулювання спорів.
Strengthening international law and ensuring its effectiveness: challenges and prospects
Keywords: міжнародне право; принципи міжнародного права; виклики міжнародного права; правозастосування та дотримання норм міжнародного права; міжнародно-правові зобов’язання; міжнародні інституції та механізми; міжнародне співробітництво