Адміністративно-правове забезпечення функціонування нотаріату - Vdovichen, Vitalii (Інститут законодавства Верховної Ради України, 2022)
Застосування критеріїв визначення адміністративно-правового забезпечення функціонування нотаріату дає можливості щодо вдосконалення механізму забезпечення прав, свобод людини і громадянина та використання їх у практичній діяль ності. Крім того, це демонструє, наскільки повинен бути інтен сивним вплив такого забезпечення на права та інтереси як но таріусів, так і субʼєктів звернення за нотаріальними послугами. При цьому варто враховувати: недостатність, придатність та можливість існуючого адміністративно-правового забезпе чення функціонування нотаріату, а також можливе обмеження прав, можливий негативний вплив на ринкові та суспільні ме ханізми саморегулювання, можливі затрати для державного та місцевих бюджетів. Ми вважаємо, що доцільно внести зміни до Закону України «Про нотаріат», зокрема до ст. 2-1 «Державне регулювання нотаріальної діяльності», визначивши її як «Ад міністративно-правове забезпечення функціонування нотаріа ту», та викласти в редакції: «Адміністративно-правове забезпе чення функціонування нотаріату полягає у встановленні адек ватних правовій дійсності та доцільних умов допуску громадян до здійснення нотаріальної діяльності, порядку зупинення і припинення приватної нотаріальної діяльності, анулюван ня свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю; здійсненні контролю за організацією нотаріату, проведенням перевірок організації нотаріальної діяльності нотаріусів …».
Keywords: нотаріус; нотаріальна діяльність; нотаріальні дії