Поняття та специфіка криміналістичної характеристики серійних убивств - Bodnaruk, Oleksandr; Husar, Lesia (Видавничий дім «Гельветика», 2001)
Відсутність наукової уваги до проблеми розслідування серійних вбивств зумовлена не стільки незначною їх кількістю, скільки їхньою високою латентністю та небажанням працівників органів кримінальної юстиції визнавати існування вказаного різновиду вбивств, тим самим не сіяти паніку у суспільстві, уникати резонансності розслідувань, не привертати зайвої уваги до якості своєї роботи, не погіршувати її показники. Зважаючи на відсутність єдиної методики чи алгоритму дій органів кримінальної юстиції під час розслідування серійних вбивств, виникає необхідність її розроблення та впровадження. Криміналістична характеристика серійних вбивств має свої особливості, одна з яких пов’язана з необхідністю врахування специфічного механізму їх вчинення, а також повторюваністю певних ознак злочину крізь епізоди серії. Криміналістична характеристика серійних вбивств є не лише сумою ознак окремих злочинів, що входять у серію, а встановлення їх взаємозв’язку та взаємозумовленості. Формування криміналістичної характеристики серійних вбивств ускладнюється динамічною структурою даного виду злочинів, зважаючи на те, що вбивця може змінювати свій спосіб дії, пристосовуючись до нових обставин злочинної діяльності. Елементами криміналістичної характеристики, що мають значення для розслідування серії вбивств, повинні вважатись такі: 1) modus operandi, або спосіб вчинення злочину; 2) відомості про обставини вчинення злочину (обстановка, час і місце вчинення злочину); 3) слідова картина злочину та способи її приховування; 4) обставини, що характеризують особу злочинця (у тому числі мотиви злочину); 5) обставини, що характеризують особу жертви злочину. Криміналістична характеристика серійних вбивств ускладнена: 1) зміною механізму злочинної поведінки з вчиненням наступного злочину серії; 2) необхідністю встановлення сталих ознак – «почерку злочинця», що виявляється протягом серії; 3) необхідністю врахування взаємозв’язків між злочинами серії; 4) різноманітністю мотиваційної сфери злочинця; 5) потребою встановлення відмітних ознак, що дозволяють відрізняти серійні вбивства від простих.
Keywords: криміналістична характеристика серійних вбивств; спосіб вчинення; характеристика особи злочинця; характеристика особи жертви